:::: MENU ::::

Παράδειγμα χρήσης συστήματος αναθεωρήσεων στην οργάνωση της νομοθεσίας

Σε παλαιότερο άρθρο είχα παρουσιάσει την ιδέα για την οργάνωση της νομοθεσίας με τη χρήση συστημάτων ελέγχου αναθεωρήσεων (revision control systems). Πρόκειται για μια ιδέα πολύ ελκυστική για όποιον έχει ασχοληθεί με τον προγραμματισμό, καθώς συνηθίζεται στην ανάπτυξη λογισμικού οι τροποποιήσεις των αρχείων να γίνονται μέσα από τέτοια συστήματα αναθεωρήσεων ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη και αποδοτικότερη διαχείριση των αλλαγών του κώδικα. Εφόσον ο κύκλος ζωής ενός αρχείου (δημιουργία, αναθεωρήσεις, διαγραφή) που υποστηρίζεται μέσα ένα τέτοιο σύστημα είναι παρόμοιος με αυτόν ενός νόμου (δημιουργία αρχικού νόμου, τροποποιήσεις, κατάργηση) δε βλέπω γιατί να μην εφαρμοστεί αυτός ο τρόπος οργάνωσης, από τη στιγμή που καλύτερη οργάνωση της νομοθεσίας σημαίνει αποδοτικότερη εργασία για πληθώρα επαγγελματικών κλάδων (δικαστών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων κλπ.), αλλά και ευκολότερη κατανόηση της από τους πολίτες.

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζω ένα παράδειγμα εφαρμογής αυτής της ιδέας, βασισμένο σε μια πραγματική περίπτωση αναθεώρησης νόμου. Το συγκεκριμένο παράδειγμα το επέλεξα μόνο και μόνο λόγω της μικρής έκτασης του αρχικού νόμου και μπορεί να μην είναι και το καλύτερο δυνατό, όμως αξίζει να μη σταθεί κανείς σε αυτό, αλλά να επικεντρωθεί στην ιδέα που παρουσιάζεται. Το σύστημα αναθεώρησης που χρησιμοποίησα είναι ένα απλό σύστημα (ουσιαστικά ένα σύστημα wiki) που επιτρέπει τη δημιουργία σελίδων, την αποθήκευση των αλλαγών σε νέες σελίδες – αναθεωρήσεις και τη σύγκριση ανάμεσα στις αναθεωρήσεις, όμως υπάρχουν πολύ πιο εξελιγμένα συστήματα ελέγχου αναθεωρήσεων.

Ο ν. 3564/2007 παρουσιάζει και κυρώνει μια Συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γεωργία σχετικά με την ίδρυση προξενικών αρχών. Αργότερα, οι δύο χώρες υπέγραψαν ένα πρωτόκολλο που τροποποιεί τη Συμφωνία, το οποίο και επικυρώθηκε με τον ν. 4108/2013. Στην ουσία πραγματοποιήθηκε μια πολύ μικρή αλλαγή (σε δύο σημεία του άρθρου 4 της αρχικής συμφωνίας), όμως κάποιος πρέπει να διαβάσει τον ν. 3564/2007, στη συνέχεια τον 4108/2013 και να κάνει την τροποποίηση στο μυαλό του. Ένα σύστημα ελέγχου αναθεωρήσεων θα λειτουργούσε ως εξής: δημιουργία της αρχικής έκδοσης της Συμφωνίας με την ψήφιση του ν. 3564/2007 και δημιουργία μιας αναθεωρημένης έκδοσης μετά την ψήφιση του 4108/2013. Οι πολίτες θα έβλεπαν την τελευταία και επικαιροποιημένη έκδοση της Συμφωνίας κάθε φορά, αλλά θα είχαν τη δυνατότητα να δουν τις προηγούμενες εκδόσεις και να συγκρίνουν τις αλλαγές που προέκυψαν ανάμεσα στις αναθεωρήσεις.

Στο παράδειγμά μας η επικαιροποιημένη έκδοση του ν. 3564/2007 με την τροποποιημένη Συμφωνία βρίσκεται στον σύνδεσμο http://www.pirategov.gr/wiki/n35642007

Ο χρήστης κάνοντας κλικ στην καρτέλα “Αναθεωρήσεις” μπορεί να δει τις αναθεωρήσεις του κειμένου:

revisions

Τέλος, επιλέγοντας δύο αναθεωρήσεις (στη δική μας περίπτωση υπάρχουν μόνο δύο έτσι κι αλλιώς) μπορεί να κάνει σύγκριση για να δει τι αλλαγές έχουν προκύψει:

comparison

Ενδεχομένως, ο τρόπος με τον οποίο ψηφίζονται οι νόμοι δεν είναι 100% συμβατός με τη φιλοσοφία λειτουργίας ενός τέτοιου συστήματος. Αυτό δε χρειάζεται να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης, καθώς μπορεί να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος ψήφισης της νομοθεσίας ή να τροποποιηθεί το σύστημα ελέγχου αναθεωρήσεων για να καλύπτει τις ανάγκες ή φυσικά και τα δύο.


Comments are closed.