:::: MENU ::::

Πως ένα χωριό της Ηλείας απέκτησε website με ΕΛ/ΛΑΚ

Το Κούμανι είναι ένα χωριό που βρίσκεται στο οροπέδιο της Φολόης, σε μια ημιορεινή (υψόμετρο 650μ) περιοχή της Ηλείας και αριθμεί περίπου 500 μόνιμους κατοίκους. Όπως σε όλα σχεδόν τα χωριά οι επιλογές για τους κατοίκους είναι περιορισμένες σε σχέση με τις πόλεις. Για τους νέους ανθρώπους του χωριού το διαδίκτυο ανοίγει μια πόρτα επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Επομένως, ήταν φυσικό τα πιο ανήσυχα πνεύματα να θελήσουν να δημιουργήσουν ένα site που θα ήταν ο καθρέπτης του χωριού τους, αλλά ταυτόχρονα θα επέτρεπε σε όσους είχαν καταγωγή από το Κούμανι να κρατήσουν επαφή μεταξύ τους και να παίρνουν μια γεύση από το χωριό. Έτσι, το 2008 δημιουργήθηκε το koumani.gr, το οποίο όμως ήταν ένα στατικό site που δεν επέτρεπε την εύκολη ανανέωση του περιεχομένου του. Έτσι, όταν καταλάγιασε ο αρχικός ενθουσιασμός, το site έπαψε να ενημερώνεται συχνά με αποτέλεσμα να μειωθεί και το ενδιαφέρον των αναγνωστών του.

Ήταν φανερό πως χρειαζόταν ένα νέο site του οποίου η ενημέρωση να γινόταν με ευκολία. Από την αρχή έγινε ξεκάθαρο πως οι ανάγκες μπορούσαν να καλυφθούν από τα διαθέσιμα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα (open source CMS). Επιλέχθηκε το drupal, λόγω της πληθώρας λειτουργικών μονάδων που υπάρχουν διαθέσιμες και της μεγάλης κοινότητας υποστήριξης. Καθώς το λογισμικό ανοιχτού κώδικα παρέχεται απολύτως δωρεάν, η μόνη απαίτηση ήταν η προσωπική εθελοντική εργασία. Οποιαδήποτε λειτουργικότητα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Μέσα σε λίγες μέρες το νέο website ήταν online παρέχοντας:

  • Δυνατότητα εύκολης ανανέωσης περιεχομένου
  • Δυνατότητες σχολιασμού του περιεχομένου και διαμοιρασμού σε κοινωνικά δίκτυα
  • Διαχείριση πολυμέσων (εικόνες και βίντεο)
  • Slideshow για τα άλμπουμ φωτογραφιών
  • Ιστολόγια
  • Χαρτογραφικές υπηρεσίες (χάρτες της περιοχής, σημεία ενδιαφέροντος, ανέβασμα διαδρομών καταγεγραμμένων με gps συσκευές κλπ)
  • Το ψηφιακό καφενείο, ένα χώρο όπου οι εγγεγραμμένοι αλλά και ανώνυμοι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν αφήνοντας τα μηνύματά τους
  • Όλο το υλικό του με άδεια Creative Commons

 Το αποτέλεσμα μπορούσε να το δει κανείς στη διεύθυνση http://www.koumani.gr (update 02/2016: η διεύθυνση δεν είναι πια διαθέσιμη)

site

Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι αισθητικά και λειτουργικά ανώτερο από πολλά sites επίσημων φορέων (όπως οι ΟΤΑ) στο νομό μας, δείχνοντας ότι η υιοθέτηση ΕΛ/ΛΑΚ (ελεύθερο λογισμικό – λογισμικό ανοιχτού κώδικα) μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη επιλογή χαμηλού κόστους τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα.


Comments are closed.